In onze tandartspraktijk voeren wij ook beugelbehandelingen uit om afwijkingen in de stand van uw tanden aan te passen. Tandarts Suzanne Janssen zal u hierbij helpen, zij zal beoordelen of wij de orthodontische behandeling in onze tandartsenpraktijk kunnen uitvoeren. In sommige (extreme) gevallen zullen wij u door moeten verwijzen naar een orthodontist, deze heeft door de afronding van de vierjarige opleiding orthodontie meer ervaring met complexe beugelbehandelingen.

Beugel behandeling

De beugelbehandeling bestaat in principe uit twee fasen. De eerste fase is de actieve fase. In deze fase worden de tanden en/of kaken gecorrigeerd door middel van beugel. Deze beugel heeft als doel om de kaken, tanden en kiezen netjes op een rij te krijgen en goed op elkaar te laten passen. Dit kan met behulp van een vaste blokjes beugel, deze beugel is erop gericht om de tanden zelf recht te zetten. Het kan ook met een losse beugel om de groei van de kaken bij te sturen. Per patiënt wordt gekeken welke beugel het meest effectief is.

Voor de vaste beugel maken wij gebruik van:

Voor de losse beugel maken wij gebruik van:

Maandelijkse beugelcontrole

Tijdens het beugel traject wordt er iedere maand een beugelcontrole uitgevoerd bij de patiënt. Tijdens deze controle wordt er gekeken naar de veranderingen, draden worden gecontroleerd en eventueel gewisseld, blokjes worden eventueel herplaatst, etc. Tevens wordt er gelet op de mondhygiëne, welke tijdens de beugel behandeling extra belangrijk maar ook moeilijk is.

Retentiefase

De tweede fase, de retentiefase, is de fase nadat de beugel afgerond is. Tijdens deze fase moet het bereikte resultaat zo goed mogelijk worden vastgehouden. Dit vasthouden van de tanden doen we met behulp van een retentiebeugel. De retentiebeugel is meestal een spalk, dit is een ijzeren draadje dat achter de tanden geplaatst wordt. Het kan zijn dat de spalk los laat, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Het spalkje wordt dan zo snel mogelijk weer vastgezet om verschuivingen van de tanden te voorkomen. Vooral in de fase net na het eruit halen van de beugel, kunnen de tanden snel gaan schuiven. Wacht dus niet te lang met contact opnemen!

Wat de doen bij spalk los?

Indien de spalk vaker loslaat, door bijvoorbeeld knarsen of het bijten op materialen, kan er ook gekozen worden voor een retainer. Een retainer is een plastic mal, welke op maat gemaakt is op uw tanden. Deze dient u iedere nacht te dragen om de stand van de tanden te behouden. Door bijvoorbeeld het doorkomen van de verstandskiezen blijft de kans bestaan dat de tanden gaan verschuiven, dit komt ook voor bij mensen die nooit een beugel hebben gedragen. Vraag ons hoe ongewenste verschuivingen zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.

VAN DER HORST TANDARTSEN