Wat is het project “Hou je mond gezond”?

Regelmatig geven onze (preventie) assistentes voorlichting aan kinderen op diverse scholen in Etten-Leur in het kader van het project “Hou je mond gezond”. Tijdens deze bijzondere gastles in de klas wordt de leerlingen kennis bijgebracht over de mond en het gebit, tandenpoetsen, gaatjes, tanderosie (oplossen tandglazuur door zuren) en de zeven eet- en drinkmomenten. Op een speelse wijze, krijgen de kinderen poets les. Er vinden diverse activiteiten plaats tijdens de instructie. En tevens krijgen de kinderen allerlei tips. Voor een tandenborstel en tandpasta wordt gezorgd, en tevens krijgen de kinderen nog een leuk pakketje mee om thuis aan de slag te gaan.

Poetsles.

Het Ivoren Kruis heeft het initiatief genomen voor “Hou je mond gezond”, een landelijke onderwijsproject om de kennis over mondgezondheid bij basisscholen en peuterspeelzalen te verbeteren. Centraal onderdeel van dit lesproject is een bezoek van een medewerker uit de tandartspraktijk aan verschillende groepen op de basisschool of peuterspeelzaal. In de poetsles krijgen leerlingen bovendien een mooie tandenborstels, tubetjes tandpasta en een folder voor ouders met tips voor de mondverzorging van hun kind.

Doel van de poetsles.

Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek. Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde kankers.

Succes van het project. 

Hou je mond gezond! is een grandioos succes. Sinds de start van het project, zijn al meer dan 20.000 poetslessen gegeven door diverse zorgverleners in heel Nederland! Al meer dan 600.000 kinderen én hun ouders zijn bereikt met de preventieboodschap: poets 2x per dag je tanden met fluoridetandpasta. Dit enorme succes is alleen mogelijk dankzij de vrijwillige bijdrage van bijna 3.000 vrijwilligers die deze poetslessen in heel Nederland verzorgen. Fantastisch dat door hun inzet zo veel kinderen een verfrissende poetsles hebben gekregen.

Van der Horst Tandartsen en Hou je mond gezond. 

Binnen Van der Horst Tandartsen richten wij ons ook op het behandelen van (angstige) kinderen en zetten wij ons om deze reden actief in voor “Hou je mond gezond”. Voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien sluit dit initiatief heel goed aan bij het project “Gewoon Gaaf”, de preventiemethode die bij Van der Horst Tandartsen gehanteerd wordt voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers.

Interesse in een poetsles?

Heeft u interesse om ook eens een voorlichting in de klas van uw kind te krijgen? Neem dan contact met ons op 076-222242 of info@vanderhorsttandartsen en vraag naar Emy van der Horst.

Van der Horst Tandartsen