Gebitsslijtage is een natuurlijk gevolg van het gebruik van ons gebit. Extreme gebitsslijtage kan leiden tot problemen. Deze problemen zijn heel divers, zoals pijn, verstoorde functie(s) en esthetiek.

Gebitsslijtage wordt veroorzaakt door drie factoren, welke meestal in combinatie optreden:

  1. Erosie: slijtage door werking van zuren.
  2. Abrasie: slijtage door object buiten de mond.
  3. Attritie: slijtage tussen twee tandoppervlakten.

erosie

 

 

 

Deze factoren hangen samen met levensstijl, voedingspatroon, gewoonten, gezondheid en medicijngebruik.

In meer dan de helft van de gebitsslijtage gevallen, gaat het om erosieve gebitsslijtage. Binnen erosieve gebitsslijtage wordt onderscheid gemaakt tussen:

  1. Extrinsieke zuren (van buiten het lichaam)
  2. Intrinsieke zuren (van binnenuit het lichaam)

Extrinsieke zuren kunnen slijtage veroorzaken bij patiënten die te veel, te vaak en/of te lang zure voeding zoals frisdrank, citrusvruchten of medicatie tot zich nemen. Daarnaast kan het gaan om patiënten die vanwege hun beroep (metaalbewerking, wijnproeven) zuren in de mond krijgen.

De voedingsgewoonten zijn de laatste jaren ingrijpend veranderd. Niet alleen de toename van zuur voedsel en zure dranken spelen hierin een rol, maar vooral ook de frequentie, duur, tijdstippen en wijze waarop er wordt geconsumeerd.

Er zijn meerdere chemische factoren van voedingsmiddelen die erosie beïnvloeden, de ph-waarde wordt als belangrijkste gezien. De ph-waarde is eigenlijk de zuurgraad. Deze is normaal gesproken in de mond rond de 7. De zuurgraad kan zakken door het drinken van ‘zure’ frisdranken. Indien de zuurgraad onder de 5,5 komt, beschadigd het tandglazuur. Het tandglazuur lost dan langzaam op, wat gebitserosie wordt genoemd.

Dranken met een zuurgraad lager dan 4 zijn moeilijk te neutraliseren door het speeksel, daardoor daalt de zuurgraad in de mond tot onder de 5,5. Over het algemeen hebben de meeste dranken een zuurgraad lager dan u, ook al is de smaak erg zoet. Fruitzuur, citroenzuur en koolzuur zorgen voor de verlaging van pH. Spa rood is bijvoorbeeld zuurder dan kraanwater.

Tips:

  • Eet- en drinkmomenten verminderen.
  • Afleren van drinkgewoonten waarbij zure drank lang in de mond gehouden wordt.
  • Slik zure voedingssupplementen en medicamenten direct door en spoel na met water.
  • Vermijd de inname van zure dranken en voedingsmiddelen indien in toestand van relatieve uitdroging (bv tijdens sporten) of als de speekselvloed laag is.
  • Drink water in plaats van frisdranken.
  • Wachten na het drinken van zure producten minstens één uur met tandenpoetsen.

In onderstaande tabel kunt u meer informatie vinden over de pH waardes van dranken. Hoe lager de pH waarde, hoe zuurder de drank.

Soort drank pH waarde Soort drank pH waarde
Coca Cola 2,4 Ice Tea lemon zonder koolzuur 3,2
Pepsi 2,4 Taksi (Jungle green) 3,2
Aquarius Orange 2,5 7-up light 3,3
Red bull 2,7 Spa Fruit Orange 3.4
Champagne pils 2,7 AA Drink Isotone 3,5
Pepsi max 2,7 Appelsap (Goudappeltje) 3,6
AA Drink High Energy 2,7 Liptonice 3,7
Cassis (Fanta) 2,7 Bordeaux Rood 3,8
Bitter Lemon (Royal Club) 2,7 Spa Rood 3,8
Coca Cola Light 2,8 Jus d’orange Appelsientje 3,8
7-Up 2,8 Dextro Energy 3,8
Dr. Pepper 2,9 Sprankel frambozensiroop met verdund water 3,9
Extran Sportdrank lemon ice 2,9 Sinaasappelsap (prominent) 3,9
Karvan Cevitam 60 ml met 150 ml water 2,9 Liptonice Light 4,1
Sinas  Light (Fanta) 3,0 Karnemelk 4,7
Fanta Orange 3,1 Spa Reine (blauw) 6,3
Kindercola (Raak) 3,1 Kraanwater 7,0
Rivella Light 3,2 Melk 7,3

 

Restauratieve behandeling.

Het behandelen van gebitsslijtage is denkbaar bij patiënten welke last hebben van:

  • Constante pijn/ gevoeligheid van de elementen.
  • Verlies van functies: kauwen, spraak.
  • Niet-acceptabele esthetiek.

Tijdens deze behandeling worden de aangetaste elementen met composiet of kroon- en brugwerk opgebouwd.

Department Doctors