Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers in de tandartspraktijk. Uit recent wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder caviteiten (gaatjes) kan leiden. Hoe gaaf is dat?

Individuele preventie kinderen

Wij geven de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Het kind wordt begeleidt een gaaf gebit te hebben en te houden. Binnen de principes van het Gewoon Gaaf project maken we  een risico-inschatting. Hoe is het met de mondhygiëne? Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we de (ouder van) het kind weer in de tandartspraktijk willen terugzien. Soms moeten we de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individueel kind.

Tandenpoetsen en napoetsen

Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Wij coachen de patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Wij adviseren daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot 10 jaar ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als er elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

Gewoon Gaaf

De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gezond te houden. Onder begeleiding van de medewerkers van onze praktijk kunnen ouders, samen met hun kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Om onze kennis op peil te houden volgen wij regelmatig de cursussen van het Ivoren Kruis.

Vragen?

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat deze nieuwe methode vragen bij u oproept. De meest voorkomende vragen hebben we op een rij gezet in dit artikel. U kunt uw vraag uiteraard ook altijd stellen aan uw behandelaar of neem telefonisch of per e-mail contact met ons op.

Wij werken graag met u en uw kind aan een gezond en gaaf gebit!