Tegenwoordig heeft elk tandpasta merk wel een whitening-variant. Deze tandpasta’s beloven een zichtbaar witter gebit en zijn soms wel acht keer zo duur zijn als normale tandpasta. Het probleem? Tanden worden er niet echt witter van volgens onderzoek van de Consumentenbond.

Kleine letters
Whitening tandpasta’s lijken de standaard te zijn geworden. Deze tandpasta’s garanderen ‘direct wittere tanden’ of ‘langdurig zichtbaar wittere tanden’. De kleine letters op de achterkant van de verpakking vermelden echter dat dit wordt bereikt door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen. Kortom, de tandpasta verwijdert vuil. Volgens de verpakking is dit dus het whitening effect en worden de tanden dus enkel ‘schoon gemaakt’.

Negatieve uitslag
Onderzoek van de Consumentenbond wees aan dat slechts een beperkte groep proefpersonen wittere tanden kreeg na het gebruik van whitening tandpasta. Dit was evenwel het effect bij het testen van twee normale tandpasta’s, die ter controle ook werden getest.

Test
Om tot deze conclusie te kunnen komen, zijn 30 proefpersonen getest. Zij hebben 30 dagen lang hun tanden gepoetst met 12 whitening en 2 normale tandpasta’s. Via een tandartsschaal beoordeelden tandartsen de kleur van de tanden voor en na het poetsen. Slechts bij 26 van de 420 testrondes werden de tanden daadwerkelijk lichter bevonden bij het gebruik van speciale tandpasta’s. Ditzelfde resultaat geldt ook bij normale tandpasta’s.

Niet slecht
Tanden worden dus niet witter via het gebruik van whitening tandpasta. De geteste tandpasta’s behaalden geen van allen een voldoende op het “witmaken” van tanden. Dit betekent niet dat de geteste tandpasta’s slecht zijn. Ze bevatten genoeg fluoride maar zijn te duur door de zogenaamde whitening die ze beloven.

Optische witmaker
De meeste whitening tandpasta’s bevatten een optische witmaker. Dit blauwe pigment blijft tijdelijk op de tanden zitten waardoor tanden witter lijken. Een verband tussen de kleurstof en witheid van tanden kon niet gevonden worden.

Uitblinker
Uit de test kwam Aquafresh Whitening intense white als uitblinker naar voren. Hiervan kregen aanzienlijk meer proefpersonen wittere tanden dan van andere producten, namelijk zes van de dertig. Ook heeft deze tandpasta de beste verhouding tussen het schoonmaken en schuren van de tanden.

Bron:
Consumentenbond.nl