Een uitgeslagen /uitgevallen tand is een spoedgeval! Bel ons snel mogelijk (076-5022242) of de dienstdoende tandarts (nummer staat op antwoordapparaat).

Wat moet ik doen?

Zoek de tand snel op. Laat de tand met wortel zeker niet drogen aan de lucht. Pak hem vast aan de kroon (niet aan de wortel). Spoel de tand af met melk (niet met water of reinigingsmiddelen!). Indien u geen melk heeft: laat de patiënt de tand schoonlikken of zuigen. Als de tand schoon is, plaats hem dan terug in de kaak. Indien dit gelukt is, houd dan vervolgens de tanden op elkaar. Ga direct naar de tandarts, die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten met behulp van een spalk.

Terugplaatsen lukt niet

Lukt het niet om de tand terug te plaatsen? Bewaar de tand dan bij voorkeur in de mond (onder de tong of tussen de tandenrij en de wang), of in (half-)volle melk, of in water. Bewaar de tand zeker niet in alcohol of in een desinfectiemiddel! Het is mogelijk om de tand terug te zetten. De grootste kans op succes heeft u, als dit binnen één uur gedaan wordt. De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en met een draadje verbinden aan de buurelementen. In de meeste gevallen gaat de tand dan vanzelf weer vastzitten. Indien dit niet het geval is, is de tand verloren en moet er naar een andere oplossing gezocht worden. Als het wel lukt, zal de zenuw (pulpa) waarschijnlijk afsterven omdat deze enige tijd niet van bloed is voorzien. De tandarts zal in de weken en maanden erna controleren of de pulpa inderdaad afgestorven is. Wanneer de zenuw is afgestorven, is een wortelkanaalbehandeling nodig om het kanaal schoon te maken en op te vullen. Dit is nodig om ontstekingen te voorkomen.

Tand eruit bij kind

Let bij een kind goed op dat dit niet een melktand is. Indien er en melktand uitgevallen is dient u deze niet terug te plaatsen. Daarmee kunt u schade aanbrengen aan de nieuwe blijvende tand.