Droge mond en zere keel?

Word je altijd wakker met een droge mond, zere keel en je mond wagenwijd open? Dan hebben we minder goed nieuws voor jou. Slapen met je mond open zou even schadelijk zijn als frisdrank drinken net voor het slapengaan, blijkt uit nieuw onderzoek van een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland.

Slecht voor het gebit.

Mensen die met hun mond open slapen, ademen door hun mond, wat de mondholte uitdroogt. Dat zorgt niet alleen voor een vervelend gevoel bij het opstaan, het maakt ook dat speeksel, dat de bacteriën in de mond doodt, verwijderd wordt. Daardoor gaat de zuurgraad in je mond ‘s nachts de hoogte in, en wordt er een uitstekende omgeving voor tanderosie en -bederf gecreëerd.

Onderzoek tanden.

Voor het onderzoek ontwikkelden wetenschapster Joanne Choi en haar team van de universiteit van Otago een toestel dat op de tanden kan worden geklikt en de zuurgraad van de mond meet. Normaal gezien bedragen de pH-waarden in de mond 7.7, een neutrale omgeving dus. Maar wanneer je met je mond open slaapt, zakt dit naar een pH van 6.6, volgens de studie. Bij sommigen steeg de zuurgraad zelfs tot een pH van 3.6. Dat kan er voor zorgen dat het tandglazuur erodeert, net zoals bij een glas frisdrank of fruitsap voor het slapengaan.

Vooral mannen mond open.

Aangezien eerder onderzoek al uitwees dat maar een krappe 30 procent van de mannen met hun mond open slaapt, vergeleken met slechts vijf procent van de vrouwen, vormt dit dus vooral voor mannen een probleem. “Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond inderdaad een belangrijke factor kan zijn bij tandbederf,” aldus Choi.
Bron: Algemeen Dagblad.

Attachment