Naar de tandarts tijdens de zwangerschap.

Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gewoon naar de tandarts te blijven gaan voor de controle. Geef dan wel even aan dat u zwanger bent. Sommige behandelingen zijn namelijk maar in bepaalde periodes van de zwangerschap toegestaan. Tijdens de zwangerschap is er meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes. In principe kunt u dit met wat extra aandacht voor de verzorging van het gebit voorkomen. Wij adviseren u graag op welke manier u uw gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsgingivitis.

Door de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Daardoor kan het tandvlees roder en meer opgezwollen worden. Tevens geeft het wat bloeding tijdens het tandenpoetsen. Dit is een overgevoelige reactie op tandplak, wat veroorzaakt wordt door een verhoogd niveau van progesteron (hormoon) in het lichaam tijdens de zwangerschap. De tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel “zwangerschapsgingivitis” genoemd. Vooral tussen de tweede en de achtste maand van de zwangerschap treed dit vaker op. Wij adviseren u graag hoe u uw gebit goed schoon kunt houden met diverse middelen en helpen u verdere problemen voorkomen. Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan juist schade veroorzaken aan tanden en tandvlees.

Vroeggeboorte door parodontitis.

Onderzoek heeft bewezen dat zwangere vrouwen met parodontitis (een tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot wordt aangetast) een grotere kans hebben op vroeggeboorte van het kind. Er bestaat twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

Het is daarom van groot belang om vrouwen indien een vrouw met een zwangerschapswens een tandvleesontsteking heeft, deze vóór de zwangerschap te laten behandelen. Vraag daarom de tandarts uw tandvlees te inspecteren als u zwanger wilt worden. Indien parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om dit voor de 28e zwangerschapsweek te laten behandelen. Onderzoek heeft bewezen dat vrouwen die nog voor de 28e zwangerschapsweek de parodontitis hebben behandeld, slechts twee procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de controle groep die geen behandeling onderging, was dit 10 procent. Hoe eerder de behandeling, hoe beter was de conclusie. Toch bleek ook dat behandeling ná de 28e week ook mogelijk is en dat dit nog altijd beter is dan niet behandelen of wachten tot na de bevalling.

Verhoogde kans op gaatjes. 

Minder aandacht voor de gebitsverzorging en doordat je in je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe. Belangrijk blijft dus het bezoek aan de tandarts, zodat de gebitssituatie onder controle gehouden kan worden.

Voorzorgsmaatregelen bij zwangerschap.

Een juiste gebitsverzorging zorgt ervoor dat uw gebit niet hoeft te lijden onder de zwangerschap. Ook als het tandvlees bloeding geeft bij het tandenpoetsen, is het belangrijk dit niet te ontzien en goed te blijven poetsen. Misselijkheid geeft u de neiging om de achterste kiezen niet te poetsen, maar juist deze plekken moeten ook extra goed schoon gehouden worden. Door het gebruik van een tandenborstel met een kleine kop (bijvoorbeeld een kinder tandenborstel) kunt u de tandenborstel beter verdragen. Probeer zoetigheid en suikerhoudende dranken te beperken. Maak een afspraak met ons indien u extra vragen heeft.

Misselijkheid en uw tanden.

Zwangerschap gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Let op dat u na het overgeven niet meteen de tanden poets om de vieze smaak weg te krijgen. Het maagzuur zorgt er namelijk voor dat het tandglazuur aangetast wordt. Door op dat moment te gaan poetsen wordt het tandglazuur gemakkelijk weggepoetst. Spoel daarom liever de mond met wat water of een mondspoelmiddel. De tandenborstel en tandpasta hebben een schurende werking. Na een aantal uur na het overgeven is het geen probleem indien u de tanden poetst.

Van der Horst Tandartsen