Als de melktanden uitvallen bij een kind en de blijvende kiezen zijn doorgekomen, kunnen er diepe, moeilijk bereikbare groefjes of putten in de kies zitten. In die groefjes en putten kan vuil ophopen wat moeilijk weg te poetsen is. De kiezen zijn kwetsbaar als ze net zijn doorgekomen, omdat het glazuur nog niet geheel uitgehard is. Door het plaque wat blijft zitten kunnen er dan gaatjes ontstaan. Om deze kans op gaatjes te verminderen kans de tandarts besluiten om de kiezen te sealen.

Sealen: wat is dat eigenlijk?

Sealen is een Engels woord, en betekent afdekken of verzegelen. De groefjes in blijvende kiezen worden afgedekt met een dun laagje, wat bescherming geeft. Dit dunne laagje is een kunsthars of fluoride houdend cement, ook wel sealant genoemd. Het aanbrengen van deze sealant, wordt sealen genoemd. Omdat het laagje aangebracht wordt zodra de kiezen doorbreken, is dat meestal bij kinderen tussen de 5 en 7 jaar. Soms kan het ook voorkomen dat een kies van een ouder kind of volwassene wordt geseald.

Behandelwijze

De behandeling is niet pijnlijk en duurt maar een aantal minuten per kies. Er zit een naar smaakje aan de lak, maar dit verdwijnt snel. De behandeling wordt uitgebreid uitgelegd door onze assistentes. We proberen dit zo toegankelijk mogelijk te maken voor de kinderen, en spreken dus in kindertaal.

De kies moet eerst goed schoongemaakt worden voordat het laagje er over heen komt. Dit wordt gedaan met een borsteltje en polijstmiddel. Omdat de sealant het beste hecht aan een droog, ruw oppervlak, leggen we de kies droog met wattenrollen. Vervolgens de kies ruw gemaakt door middel van een kwastje waarop een etslaagje zit. Dit moet heel even intrekken en daarna wordt het etslaagje er weer afgespoeld met water. Daarna wordt de kies weer drooggemaakt. Dan komt het echte seal laagje, dit wordt met een penseeltje aangebracht op de droge kies. De sealant moet nog uitharden, dit doen we met de blauwe lamp. Na een aantal seconde is de sealant uitgehard en controleren we nog even op de lak goed op zijn plaats zit.

Nu de tanden geseald zijn, betekent dit niet dat er minder goed gepoetst hoeft te worden. Het blijft nog steeds heel belangrijk om de tanden en kiezen minimaal tweemaal daags te poetsen en maximaal 7 eet en drinkmomenten per dag te hebben. Soms kan het mogelijk zijn dat het nodig is om de seal behandeling te herhalen om een goede bescherming te waarborgen.

De voordelen van sealen

  • verkleinde kans op gaatjes in de kauwvlakken van de behandelde kiezen
  • de lak is onzichtbaar
  • de behandeling is volledig pijnloos
  • kinderen reageren over het algemeen goed op de behandeling

De nadelen van sealen

Eigenlijk zijn er geen nadelen van sealen. Natuurlijk smaakt de lak een beetje vies, maar dat valt te overzien. Een sealant is niet zo slijtvast als een echte vulling, maar de lak laag kan altijd weer opnieuw worden aangebracht. Bij het dicht bijten na de seal behandeling, kan het een beetje vreemd voelen voor uw kind. Maar na een aantal keer eten, zal u merken dat dit zelf minder wordt.

Vergoeding tot 18 jaar

De kosten voor het sealen van de kiezen wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit telt niet meer voor het eigen risico, dus dit is helemaal gratis voor u als ouder.

Department Doctors