Een partiële (gedeeltelijke) prothese is een uitneembare prothese ter vervanging van één of meerdere tanden en/of kiezen. Indien bijvoorbeeld een aantal tanden of kiezen als verloren worden beschouwd en deze worden niet vervangen door een kroon, brug of implantaat met kroon, is de partiële prothese een goede oplossing. De prothese is uitneembaar, kronen en bruggen niet.

Er zijn twee soorten uitneembare partiële prothese’s:

  • Kunststof prothese
  • Metalen frame prothese

Kunststof prothese

Deze gedeeltelijke prothese bestaat uit een tandvleeskleurige kunstharsplaat waarin de (kunst)tanden en/of kiezen worden vastgezet. Deze prothese wordt volledig op het tandvlees gedragen en zit klem tegen de eigen tanden en kiezen.

Het voordeel van een kunststof partiële prothese is dat dit een goedkope oplossing is om de ontbrekende tanden en/of kiezen te vervangen. Tevens is het voordeel dat indien er op een later moment nog een tand of kies als verloren beschouwd wordt, deze er gemakkelijk bijgeplaatst kan worden. Dit kan door middel van een kleine ingreep.

Het nadeel van een kunststof partiële prothese is dat het kunststof is en dus breekbaarder is dan metaal. Hierdoor kan het de prothese gemakkelijker breken. Het kunststof wordt strak tegen de eigen tanden en kiezen gedragen, waardoor het schade kan veroorzaken aan de natuurlijke eigen tanden en kiezen. Tevens omdat de prothese volledig op het tandvlees gedragen wordt, slinkt door de druk het kaakbot sneller. Met als gevolg dat deze partiële prothese minder houvast kan geven en eventueel kan breken.

 

Metalen frame prothese

De metalen frame prothese is een gedeeltelijke (partiële) uitneembare gebitsprothese. De prothese heeft als basis een metalen frame, met daarop een tandvleeskleurig kunsthars waarin de (kunst)tanden en/of kiezen worden vastgemaakt. Ongeveer 80 procent van de prothese steunt op de eigen tanden en kiezen. Deze steun zit in de metalen ankers die de prothese verbinden met de eigen tanden en kiezen. In vergelijking met de kunststof prothese steunt deze dus minder op het tandvlees en het kaakbot.

Het voordeel van een metalen frame prothese is dat dit een zeer stabiele prothese is, welke veel draagcomfort heeft. De kans op het breken van de prothese is kleiner. En het brengt geen schade toe aan het tandvlees en aan de eigen tanden en kiezen. Zoals aangeven is er dus ook minder steun op het tandvlees en kaakbot, waardoor er minder snel slinking van het kaakbot plaats zal vinden. Een metalen frame zal daardoor beter op maat blijven, en langer meegaan dan een kunststof prothese.

afb.prothese-partieelHet nadeel van een metalen frame prothese is dat deze ten opzichte van een kunststof prothese duurder is. Daarnaast is het lastiger om achteraf nog tanden en/of kiezen bij te plaatsen, mochten er andere elementen als verloren beschouwd worden. Bij het maken van een frame prothese wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de esthetiek (uitstraling). Maar omdat er ankers geplaatst moeten worden aan het frame, kan het zijn dat de haakjes (ankers) in het zicht komen indien met praat of lacht.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen (076-5022242).

 

Department Doctors