Wat is een beugel?

Als je scheve tanden hebt zet de beugel de tanden weer recht. Rechte tanden zijn niet alleen mooier maar ook makkelijker schoon te houden. Daarnaast kun je beter bijten, kauwen en praten en lachen met tanden die goed op elkaar staan. Door mondgewoonten zoals duimen en tongpersen in het verleden kan de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen veranderen. Maar ook andere factoren kunnen invloed hebben op de ontwikkeling en groei van de mond.

Op welke leeftijd krijg ik een beugel?

Op elke leeftijd is een beugel behandeling mogelijk. De meeste kinderen worden behandeld als ze uitgewisseld zijn, tussen de 10 en 16 jaar. Het voordeel is dat tijdens deze levensfase de kaakgroei nog beïnvloed kan worden en daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat tijdens het wisselen.
Na deze levensfase kan er ook nog een beugel geplaatst worden, alleen de behandeltijd duurt over het algemeen dan wat langer. Steeds meer volwassenen kiezen tegenwoordig voor een beugel, omdat vroeger deze techniek nog niet zo vanzelfsprekend was.

Hoe verloopt het beugel traject?

De beugelbehandeling bestaat in principe uit twee fasen. De eerste fase is de actieve fase. In deze fase worden de tanden en/of kaken gecorrigeerd door middel van beugel. Deze beugel heeft als doel om de kaken, tanden en kiezen netjes op een rij te krijgen en goed op elkaar te laten passen. Dit kan met behulp van een vaste blokjes beugel, deze beugel is erop gericht om de tanden zelf recht te zetten. Het kan ook met een losse beugel om de groei van de kaken bij te sturen. Per patiënt wordt gekeken welke beugel het meest effectief is.

Voor de vaste beugel maken wij gebruik van:

Voor de losse beugel maken wij gebruik van:

De kosten van een beugel.

De totale kosten voor een beugel behandeling zijn afhankelijk van het behandelplan. In het behandelplan wordt gekeken naar de soort afwijking(en) in de mond, en welke type beugel daarbij nodig is. De tandarts kan aan de hand van dit behandelplan een kostenoverzicht maken.

Het is goed om navraag te doen bij de verzekering wat betreft de vergoeding voor orthodontie. Voor orthodontie is namelijk geen vergoeding vanuit het basispakket, ook niet voor kinderen. Bepaalde aanvullende tandartsverzekeringen geven wel een bepaalde vergoeding voor de beugel behandeling. Het is verstandig dit na te vragen bij uw verzekering om geen verassingen te krijgen.

Van der Horst Tandartsen