Wat is slaapapneu?

Het Griekse woord “Apneu” betekent “zonder adem”. De ademhaling stokt tijdens het slapen enkele tientallen seconden, maar het kan ook voorkomen dat je een paar minuten niet ademt. Deze adempauzes kunnen meerdere keren per uur voorkomen. Door het tekort aan zuurstof dat ontstaan en een overschot aan CO2 in het bloed, geven de hersenen een signaal omdat je bijna stikt en begint de ademhaling weer. Dit gaat meestal gepaard met een schok, snurkend geluid en/of het happen naar lucht. De ene persoon merkt niets van de adempauzes en slapen gewoon door en anderen worden even wakker. Het is dan ook niet altijd direct duidelijk dat iemand last heeft van slaap apneu. Indien je alleen slaapt, merk je zelf vaak niet veel van de adempauzes tijdens het slapen. Wel kan het zijn dat je ‘s morgens vermoeid opstaat. Ook een droge mond en hoofdpijn bij het wakker worden komt vaak voor.

Gevolgen van slaapapneu.

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor u en uw partner. Slaapapneu, het stoppen van de adem tijdens de nacht, is een factor die de nachtrust kan verstoren. Daarnaast kan slaapapneu leiden tot:

  • Relatieproblemen
  • Te hoge bloeddruk
  • Chronische slaapproblemen
  • Hartkloppingen
  • Ochtendhoofdpijn
  • Beroertes/hartinfarcten
  • Vermoeidheid overdag en concentratiestoornissen
  • Een kortere levensverwachting
  • Depressies

Kortom, het behandelen van slaapapneu is belangrijk voor uw gezondheid en levenskwaliteit. Indien er bij u slaapapneu is geconstateerd wordt de behandeling deels vergoed door de zorgverzekering.

Slaapapneu test.

Tijdens de slaap heeft iedereen wel een last van apneu, een korte ademstilstand. Echter wanneer deze vaak voorkomen en langdurig zjin, wordt er gesproken over een dreiging voor de gezondheid.
Indien iemand het vermoeden heeft slaapapneu te hebben, kan er een slaaponderzoek (polysomnografie) gedaan worden. Daarmee wordt aangetoond of er wel of geen sprake is van slaap apneu en hoe ernstig de aandoening is. Tijdens dit onderzoek wordt het aantal apneus per uur gemeten. Dit bepaald de Apneu-Hypopneu Index (AHI) en dit geeft de indicator van de ernst van de slaap apneu weer.
Je kunt zelf ook thuis een eenvoudige test doen, door bijvoorbeeld een video- of geluidsopname van jezelf te maken terwijl je slaapt. Tevens bestaan er tegenwoordig diverse apps om dit op te nemen.

Soorten slaap apneu.

Er zijn twee soorten slaap apneu te onderscheiden. De meest voorkomende slaap apneu heeft Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Hierbij wordt de doorgang naar de luchtpijp tijdelijk geblokkeerd door de keel spieren tijdens het slapen. OSAS kan voorkomen worden door een anti snurk beugel. De andere vorm heet Centraal Slaap Apneu Syndroom (CSAS). Hierbij geven de hersenen tijdelijk niet de juiste signalen door naar de spieren die zorgen voor de ademhaling.

Hoe kan slaapapneu voorkomen worden?

Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), is het eenvoudigste hulp middel in het geval van OSAS. Dit is een op maat vervaardigde kunststof beugel, die tijdens de slaap in de mond wordt gedragen. De luchtwegen worden opgehouden, doordat de beugel de onderkaak naar voren houdt.

Als er sprake is van een licht tot matig ernstig slaapapneu syndroom, dan kunnen wij bij een goed gebit een MRA-beugel maken. Neem hiervoor contact met ons op (076-5022242).

 

Van der Horst Tandartsen