Het klikgebit, officieel de implantaat gedragen overkappingsprothese genoemd, is een implantaat prothese. Het klikgebit klikt vast op drukknopjes of op een staafje (steg), welke weer vastgedraaid zit(ten) op een implantaat. Steeds vaker wordt voor deze optie gekozen bij mensen die een aantal tanden of kiezen verloren zijn, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen.

Door de implantoloog worden er enkele titanium kunstwortels in de kaak gezet. Het klikgebit lijkt qua uiterlijk op een normaal kunstgebit, echter zijn er twee soorten manieren om de prothese vast te klikken:

  1. een implantaat systeem op knopjes
  2. een implantaat systeem op staafjes (steg).

Deze knopjes of staafjes zijn een soort drukknopjes op de kunstwortels. De prothese zit daardoor stabieler in de mond, een loszittende prothese is dan ook verleden tijd. Het slinken van het kaakbot is bij deze manier iets vertraagd, bij een gewoon kunstgebit kan dit helaas niet tegen gegaan worden. Het gezicht zal daardoor zijn natuurlijke vorm beter behouden.

Voor het plaatsen van de implantaten sturen wij u door, wij hebben zelf geen implantoloog in de praktijk op dit moment. Het plaatsen van de implantaten is geen grote ingreep, meestal bent u binnen een uur weer klaar. Er worden een aantal gaatjes geboord in uw kaakbot, waarin de titanium schroeven worden geplaatst. Het gebit wordt dan tijdelijk aangepast aan de nieuwe situatie en na ongeveer 2 maanden starten we met het nieuwe definitieve gebit.

Kom ik in aanmerking voor implantaten? Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een klikgebit. Dit kan tijdens een consult bekeken worden, daarna zal er een machtiging door ons aangevraagd moeten worden bij uw zorgverzekering.

 

Department Doctors