Wat is een implantaat?
Implantaten zijn kunstwortels gemaakt van titanium. Ons bot hecht zich goed aan titanium, omdat dit een lichaamsvriendelijk materiaal is. Op het implantaat kan een kroon, brug of kunstgebit geplaatst worden. Het doel van een implantaat is om een ontbrekende tand of kies te vervangen zonder dat andere tanden of kiezen hierdoor belast worden. Bij bijvoorbeeld een brug zullen aangrenzende tanden en of kiezen beslepen moeten worden. Door een implantaat te plaatsen, voorkomt u dit.
Botafbraak
Indien u tanden en of kiezen mist, of indien de wortel hiervan beschadigd is, zal de kaak in de loop der jaren slinken. Dit noemt men botafbraak. Hierdoor zal uw gezicht kunnen veranderen en er ouder uitzien. Een oplossing hiervoor is het nemen van een implantaat, deze zal de natuurlijke functie van uw wortel overnemen. Onderzoekt wijst uit dat de titanium kunstwortels goed door het bot worden geaccepteerd en door bot aangroei dit weer een geheel met de kaak gaat vormen. Uw kaak zal hierdoor minder slinken en de vorm van uw gezicht zal hierdoor niet veranderen. Uw tanden en kiezen voelen als natuurlijk aan met implantaten, en tevens behouden ze de kracht en sterkte zoals oorspronkelijk.
Plaatsen van een implantaat
Het plaatsen van een implantaat is een behandeling die onder plaatselijke verdoving zal worden uitgevoerd. De pijn is niet heviger dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling. Wanneer de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan er nog wat pijn ontstaan. Door het nemen van een pijnstiller en het koelen van de kaak, zal de pijn afnemen.
Inhellingsperiode
Na het plaatsen van het implantaat zal er een rustperiode volgen voordat de kroon, brug of prothese op het implantaat geplaatst kan worden. Tijdens deze periode moet het implantaat vastgroeien in het kaakbot. De implantaten mogen niet direct belast worden om volledig vastgroeien te bevorderen. De huidige voorziening wordt, indien mogelijk, aangepast. Dit zodat de implantaten niet belast worden, maar zodat u wel met tanden en kiezen deze periode doorkomt. Als het niet mogelijk is om de bestaande voorziening aan te passen, wordt er een tijdelijke voorziening gemaakt.
Plaatsen van voorziening
Na ongeveer drie maanden kan de definitieve voorziening geplaatst worden. Daarna heeft het implantaat en de voorziening weer de volledige kracht en stevigheid zoals u gewend bent.
Nazorg
Na het plaatsen van de kroon, burg of prothese volgt de nazorgfase. In deze fase controleert de implantoloog geregeld of het functioneren van het implantaat voldoende is. Afhankelijk van de voorziening, zal de controle na 3 of 5 maanden of na 1 jaar plaatsvinden. Tevens blijft in deze fase de mondhygiëne erg belangrijk. Een goede mondhygiëne moet voorkomen dat er klachten optreden waardoor het implantaat het risico lopen niet goed te functioneren, of zelfs afgestoten worden uit het bot. Controle door de tandarts blijft dan ook noodzakelijk.
Informatie
Op dit moment implanteren wij niet in onze tandartspraktijk, echter kunnen wij u wel doorverwijzen naar een betrouwbare implantoloog. Het kroon-, brug- en prothese werkstuk kunnen wij wel voor u verzorgen in onze tandartspraktijk. Voor meer informatie kunt u altijd een afspraak maken bij een van onze tandartsen.