Wat is fluoride?

Het tandglazuur wordt door eten en drinken aangetast door zuuraanvallen van bacteriën. Fluoride is een natuurlijke stof die het gebit minder kwetsbaar maken voor deze zuuraanvallen. Door het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride, helpt dit je tanden en kiezen beschermen tegen gaatjes. Fluoride is dus belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om gaatjes te voorkomen. Indien men zich aan de aanbevolen dosering houdt, treden er geen bijwerkingen op.

Hoe werkt fluoride?

Fluoride werkt op twee manieren: van binnenuit en van buitenaf.

Van binnenuit komt via de bloedbaan de fluoride bij de tanden en kiezen terecht. Als tanden en kiezen nog niet zijn doorgebroken, wordt ook bij deze tanden en kiezen het tandglazuur versterkt door de fluoride. Omdat er tegenwoordig in fluoride tandpasta voldoende fluoride zit, is het niet meer nodig om net als vroeger fluoride tabletten of druppels te nemen. Het fluoride gehalte in peutertandpasta is daarom de laatste jaren iets verhoogd.

Van buitenaf komt de fluoride, door het gebruik van fluoride tandpasta, mondspoelmiddel met fluoride of een fluoridegel/lak, gelijk in contact met de tanden en kiezen. Op deze manier wordt het tandglazuur versterkt. Het glazuur van tanden en kiezen die net doorgebroken zijn, bij zowel een melk gebit als een blijvend gebit, is nog poreus en moeten nog verder uitharden. Dit tandglazuur moet verder uitharden omdat hard tandglazuur minder snel oplost en daardoor beter bestand is tegen gaatjes en tanderosie. Ook als het gebit geheel is doorgebroken, blijft fluoride belangrijk voor het gebit om dit te beschermen tegen ontkalking van het glazuur en zo helpt gaatjes te voorkomen.

Waar zit fluoride in?

In de meeste tandpasta’s zit fluoride. Op het etiket staat vermeld hoeveel fluoride er aanwezig is in de tandpasta. Extra poetsen is de meest eenvoudige manier waarop u extra fluoride kunt gebruiken.

NatriumfluorideDaarnaast kan de tandarts ook een vloeistof met fluoride adviseren indien iemand een groter risico loop om gaatjes te krijgen in de tanden en kiezen. Bijvoorbeeld bij kinderen met een beugel, deze zijn extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes rond de blokje van de beugel.

Ook kan de tandarts in de tandartspraktijk een fluoride behandeling geven met een fluoride gel of een fluoride lak. Bij de methode is de concentratie van de fluoride erin wat hoger. Met de fluoridelak kunnen heel precies de plaatsen waar gaatjes dreigen te ontstaan ingesmeerd worden. Fluoridebehandelingen met gel of lak gebeuren niet standaard in onze praktijk, maar alleen bij patiënten waarbij hier aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij kinderen met veel beginnende gaatjes of als er andere factoren zijn die het risico op gaatjes verhogen.

Let op: gebruik alleen extra fluoride in goed overleg met de tandarts of mondhygiënist.

Is fluoride giftig?

Sommige mensen denken dat fluoride giftig is. Op internet zijn veel verhalen te lezen dat dit niet goed zou zijn. In sommige landen wordt fluoride aan het drinkwater toegevoegd, in Nederland wordt dit niet toegevoegd. Daarom wordt er fluoride via andere kanalen geadviseerd, waar sommige mensen op tegen zijn. Echter is de hoeveelheid fluoride in tandpasta’s erg weinig en er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat gebruik hiervan risico’s met zich mee brengen. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat fluoride in tandpasta een belangrijke bescherming biedt voor het gebit. Voor kinderen tot 5 jaar is er een speciale fluoride peutertandpasta, welke minder fluoride bevat. Het beste is om hiervan ongeveer een erwtje tandpasta per keer te gebruiken, doorslikken kan geen kwaad.

Vanaf welke leeftijd fluoride en hoeveel?

PeutertandpastaZodra de eerste tandjes zijn doorgebroken, is het advies om één keer per dag met fluoride-peutertandpasta de tandjes te poetsen. Zodra de kinderen ouder worden, van twee tot en met vier jaar, is het advies om twee keer per dag de tanden te poetsen met fluoride-peutertandpasta. Vanaf vijf jaar kan de gewone fluoride tandpasta voor volwassenen gewoon gebruikt worden (twee keer per dag). Het kan geen kwaad indien kinderen bij het tandenpoetsen de tandpasta doorslikken, hieraan is gedacht bij het maken van deze tandpasta.

Het advies is wel op kinderen tot tien jaar ten minste éénmaal per dag goed na te poetsen. De motoriek van kinderen onder 10 jaar is nog niet voldoende om zelfstandig alle plaatsen van het gebit goed te poetsen. Met het na poetsen van het gebit door een ouder, wordt de kans op gaatjes (in de toekomst) verminderd. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig het gebit poetsen.

Basisadvies hoeveelheid fluoride.

Voor kinderen van 0-1 jaar: Na doorbreken eerste tandje: 1 maal per dag poetsen met een fluoride-peutertandpasta.

Voor kinderen van 2,3 en 4 jaar: 2 maal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.Elmex Junior

Voor kinderen van 5 jaar en ouder: 2 maal per dag poetsen met een fluoride tandpasta voor volwassenen. Ook tandpasta met de vermelding “kinder” of “junior” is goed. Op de verpakking staat altijd de leeftijdscategorie vermeld (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Voor alle leeftijden: Voor alle andere vormen van fluoride, vraag dit altijd aan je tandarts.

 

 

Van der Horst Tandartsen