7 eetmomenten: eet of drink niet vaker dan 7x per dag.

Het glazuur van de tanden en kiezen kan aangetast worden door veel voedingsmiddelen. In de meeste gevallen herstelt het gebit zichzelf weer na verloop van tijd. Het speeksel zorgt hiervoor, dit neutraliseert zuur en geeft daardoor een beschermende werking. Indien u te vaak eet en drinkt op een dag, dan krijgt het gebit te weinig kans om zichzelf te herstellen. Probeer daarom het aantal eet en drink momenten te beperken tot maximaal 7 keer per dag, bestaande uit drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal 4 keer iets tussendoor eten of drinken. Uw gebit krijgt dan de kans zich voldoende te herstellen. Mocht u op meer momenten eten en drinken dan kan dit nadelig zijn voor uw gebit.

Waarom 7 eetmomenten per dag?

Tegenwoordig wordt aan veel eten suiker toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, maar denk ook aan voorverpakte etenswaren zoals pastasausen, soepen, etc. Maar ook vanuit nature zit er vaak suiker in producten, zoals in fruit. Maar ook zetmeel aanwezig in aardappels, pasta’s, brood, crackers en peulvruchten bevatten natuurlijk suikers. Deze suikers en zetmeel wordt in de mond omgezet tot zuren. Tandplak dat aanwezig is in de mond bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën, deze bacteriën zorgen voor deze omzetting tot zuren. Deze zuren zorgen voor een groter risico op gaatjes in het gebit.

Waarom 7 drinkmomenten per dag?

Ook in dranken zijn vaak suikers toegevoegd, denk aan frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn. Daarnaast zitten er ook zuren in deze dranken. De zuren proef je nauwelijks, dit omdat de suikers overheersen. U proeft ze niet, maar de zuren zorgen wel voor schade aan het gebit. De zuren tasten namelijk het tandglazuur aan, waardoor het gebit langzaam slijt. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd. Tanderosie is een langzaam proces, dat moeilijk te herstellen is. De kans op tanderosie is groter indien u vaak zure producten drinkt en deze dranken langer in de mond houdt. Indien tanderosie niet behandeld wordt, kunnen de zuren het tandglazuur en vervolgens het blootliggende tandbeen oplossen. Gelukkig zijn water, koffie en gewone thee zonder suiker niet schadelijk voor het gebit. Suikervrije light producten lijken niet slecht te zijn voor het gebit, echter bevatten deze dranken evenveel zuur als gewone frisdranken. De kans op tanderosie is bij light frisdranken dus even groot als bij gewone frisdranken.

De kans op gebitsslijtage verkleinen.

Het verminderen van de kans op het slijten van tanden en kiezen kan door het niet te vaak eten en drinken van producten waar zuren in zitten. Let er op dat je een uur voor het tandenpoetsen geen zuren producten meer eet of drinkt. Het zuur wordt er dan namelijk als het ware ingepoetst. Doordat het zuur het tandglazuur aantast en tandenborstel en tandpasta een schurende werking heeft, wordt het tandglazuur weggepoetst. Daardoor slijt het gebit sneller. Ook moet men opletten bij het tandenpoetsen na overgeven, braaksel is ook zuur (maagzuur) en daarbij heeft het gebit tijd nodig om te herstellen.

Tussendoortjes en de invloed op het gebit. 

Zoals aangegeven is het verstandig om maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag te hebben. Tussendoortjes hebben veel invloed op de aantasting van het gebit. Het is logisch dat een tussendoortje in de vorm van een stuk fruit of groente beter is dan bijvoorbeeld zuurtjes, drop of koekjes. Maar ook drinken heeft valt onder de tussendoortjes, vooral suikerhoudende dranken zoals frisdrank, en energiedrank hebben een slechte invloed op het gebit. Ze kunnen gaatjes en slijtage van de tanden en kiezen veroorzaken.

Een verstandig tussendoortje is bijvoorbeeld een appel of ander (vers) fruit. Er zitten wel fruitsuikers in, maar fruit is niet kleverig en wordt vaak in één keer opgegeten. Daarnaast is fruit gezond voor de rest van het lichaam.

Heeft kauwgom invloed op het gebit?

Indien u kauwgom kauwt, wordt de productie van beschermend speeksel geactiveerd. Kies wel voor een suikervrije variant, anders heeft het vooral negatieve invloed op het gebit. In de meeste kauwgom zitten suikervervangers. Xylifresh is een kauwgom met 100% xylitol (een natuurlijke zoetstof) en dit helpt tandplak voorkomen en wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis.

Van der Horst Tandartsen