Door verschillende redenen kunnen eigen tanden en kiezen verloren gaan. Een goede vervanging voor verloren tanden en kiezen is een kunstgebit of ook wel gebitsprothese. De functies die uw eigen tanden en kiezen hadden, worden dan zo goed mogelijk overgenomen door het kunstgebit. Deze functies zijn onder andere het kauwen en spreken, maar natuurlijk ook uw aanzicht, het uiterlijk. Echter blijft het een kunst hulpmiddel en kunnen sommige functies nooit zo goed zijn als het natuurlijke gebit.

Wanneer u van uw eigen gebit naar een kunstgebit gaat, zijn er een aantal fasen. Deze zullen we kort bespreken.

Het maken van een afdruk. 

Voordat de tanden en kiezen getrokken worden, maken we eerst een afdruk van de kaak. Dit gebeurt met een afdruklepel, welke gevuld is met afdrukmateriaal. Het tandtechnisch laboratorium vult deze lepel met gips, waardoor een gipsmodel ontstaat. Op dit gipsmodel wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt, met deze lepel wordt nog een afdruk gemaakt van uw kaak om een nauwkeuriger model te krijgen. Uiteindelijk zal hierop uw kunstgebit gemaakt worden. Tijdens dit proces kunt u zelf aangeven welke kleur, vorm en stand van de tanden u wenst. Geef dit altijd wel tijdig aan, dan kunnen we hier rekening mee houden tijdens het maken van uw kunstgebit.

Het trekken van tanden en kiezen. 

Nadat het maken van het kunstgebit kunnen de tanden getrokken worden. Meestal worden de kiezen al eerder getrokken. Pas nadat het kunstgebit klaar is, worden ook de tanden getrokken. Tussen het trekken van de kiezen en tanden zit meestal een aantal weken. Het tandvlees kan dan rustig genezen en herstellen. U hoeft dus niet zonder tanden en kiezen te lopen, echter wel een aantal weken zonder kiezen. Dat zal even wennen zijn, bijvoorbeeld met het eten. Het advies is dan ook om zacht voedsel te eten in eerste periode, om de wonden zo goed mogelijk te laten genezen. Indien de wonden genezen zijn, kunt u weer eten wat u gewend bent. Echter dient u er wel rekening mee te houden dat het kauwvermogen nu iets minder zal zijn omdat de kiezen missen.

Het plaatsen van het kunstgebit

Zoals al aangegeven hoeft u tegenwoordig niet meer zonder tanden te leven. Vroeger was dit wel het geval het geval. Na het trekken van de laatste tanden wordt het kunstgebit (ook wel immediaat prothese genoemd) onmiddellijk geplaatst in uw mond. Dus direct over de verse wonden heen. Het voordeel om dit gelijk te doen is dat het kunstgebit een soort verband is op de wonden.

Een aantal uren na het trekken van de tanden kan het speeksel wat rood zijn, dit is het nabloeden van de wonden. Normaal zal dit snel ophouden, en wordt het speeksel weer de normale kleur aan. Echter zijn de wonden dan nog niet genezen, daarom is ons advies om de eerste 24 uur niet te spoelen. Dit om het wegspoelen van bloedstolsels tegen te gaan, de wonden kunnen dan weer opnieuw gaan bloeden. Indien het bloeden niet overgaat, dient u ons (of de dienstdoende tandarts) te waarschuwen. Waarschuw ons ook indien u pijn blijft houden.

De eerste 24 uur moet de prothese in de mond blijven zitten, u mag deze nog niet eruit halen. De wonden kunnen daar het verwijderen weer open getrokken worden, waarna het tandvlees kan gaan zwellen en u het gebit niet meer goed in de mond zal passen. Wij plannen voor u altijd een controle bezoek in na ongeveer 24 uur, zodat wij de prothese voor het eerst uit uw mond zullen halen.

Eten

Het eten met uw nieuwe kunstgebit zal wat onwennig zijn in het begin. Daarom adviseren we u ook om in het begin voorzichtig aan te doen. Bepaal zelf wat wel en niet lukt. Eet de eerste dagen vooral zacht voedsel, zoals puree, yoghurt en zacht fruit. Bouw dit langzaam op met een zacht stukje vis en aardappelen, daarna pas vlees en hard fruit. Het afbijten van stukken kunt u met een kunstgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel daarom in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig met de nieuwe kunstkiezen. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er iets meer tijd voor dan dat u gewend was.

Praten

Ook het praten met uw nieuwe prothese zal in het begin onwennig zijn. Slissen is een normale bijkomstigheid, ook veranderen andere klanken. De mond moet wennen aan het nieuwe kunstgebit, na een aantal dagen zal u merken dat het een stuk beter gaat. Het is goed om te oefenen met woorden of klanken die nu anders klikken.

Genezing: gevolgen en oplossingen.

 

Zodra de wonden beginnen te genezen, zal u merken dat de pijn minder zal worden en kun u gaan wennen aan uw eerste gebitsprothese. De kaak zal langzaam gaan genezen, dit merkt u aan het kleiner worden van de kaak. Hierdoor wordt het gebit te ruim en gaat het losser zitten of zeer doen. Na ongeveer één jaar is het grootste deel van de genezing klaar. Als het gebit te los zit kunnen we met een opvulling uw comfort wat verhogen.

 

De snelle methode die we toepassen gebeurt bij ons in de praktijk. Het voordeel is dat uw gebit niet naar de tandtechnieker hoeft. Nadeel is dat de smaak soms wat minder lekker is. Ook heeft roken invloed op deze laag. Deze methode is tijdelijk, maximaal 1 jaar. Bij de andere methode wordt het gebit na het maken van een afdruk opgestuurd naar de tandtechnieker en u bent dan ongeveer één werkdag zonder gebit.

Kosten.

De kosten voor het opvullen van uw gebit worden 100% vergoed vanuit de basisverzekering, en telt dus mee voor het eigen risico. Voor gedeeltelijke protheses (plaatje) krijgt u alleen vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering, indien u deze heeft afgesloten.

Na aanpassing.

De kans is groot dat het gebit binnen het eerste jaar, ook na aanpassing, weer los gaat zitten omdat uw kaken verder slinken. Dan kan het gebit opnieuw worden opgevuld of kan er na één jaar een nieuwe prothese worden vervaardigd.

 

 

 

 

Department Doctors