Verschil eigen risico en eigen bijdrage
Eigen risico

Vaak hoort u de termen eigen risico en eigen bijdrage, maar wat is het verschil nu eigenlijk? Indien er gebruik wordt gemaakt van zorg uit de basisverzekering, krijg je met het eigen risico te maken. Dit eigen risico is vastgesteld door de overheid en is voor iedereen verplicht, in 2016 is het eigen risico minimaal €385,-. In 2017 blijven deze bedragen gelijk. Indien er vergoeding is vanuit de basisverzekering, gaat dit eerst van uw eigen risico af. U kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico (tot €875,-), de zorgpremie gaat dan omlaag maar indien u dus zorg nodig heeft uit de basisverzekering heeft u eerst zelf hogere kosten door het verhoogde eigen risico.  Indien u meer dan €385,- (of bij een verhoogd eigen risico meer) verbruikt heeft, krijgt u vergoeding vanuit uw zorgverzekering.

Het eigen risico in termijnen betalen

Wanneer u uw eigen risico niet in één keer kunt betalen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij bieden u de mogelijkheid om dit bedrag in termijnen te betalen. Weet u in het begin van het jaar al dat u uw gehele eigen risico moet gaan betalen? Geef dit dan ook aan bij uw zorgverzekeraar. U kunt dit bedrag bij een aantal zorgverzekeraars namelijk in delen af laten schrijven, tegelijk met uw maandelijkse zorgpremie. Wanneer aan het einde van het jaar blijkt dat u uw eigen bijdrage dat jaar toch niet (helemaal) hoeft te betalen, krijgt u het (verschil) teruggestort.

Eigen bijdrage

Voor sommige behandelingen heeft de overheid ook bepaald dat er een eigen bijdrage is. In dit geval heeft u naast het eigen risico ook kosten die u deel(s) zelf moet betalen. Bijvoorbeeld voor een volledige gebitsprothese is de wettelijke eigen bijdrage 25% van de totale rekening (dus inclusief techniekkosten). Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, kan deze eigen bijdrage (gedeeltelijk) vergoed worden uit deze aanvullende tandartsverzekering.

Verhoging eigen bijdrage 2017 voor klikgebit en rebasing

In 2017 zal de eigen bijdrage voor het klikgebit (implantaatgedragen gebitsprothese) en de rebasing stijgen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Het kan dus voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst, de rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als u dit nog niet heeft opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en geen eigen risico meer? Dan hoeft u alleen de eigen bijdrage te betalen.

Department Doctors