Angst voor de tandarts.

Bent u ook bang voor de tandarts? Dit is iets waar u zich niet voor hoeft te schamen. Het komt veel vaker voor dan u zelf denkt. Iets minder dan de helft, zo’n 40%, van de Nederlandse volwassenen geeft aan bang te zijn om de tandarts te bezoeken. De angst bij de Nederlandse kinderen lijkt iets minder groot te zijn, zo’n 15% is bang voor een behandeling bij de tandarts.

Gevolgen van het uitstellen van een tandartsbezoek.

Het uitstellen van een tandartsbezoek kan problemen opleveren aan de tanden, kiezen en het tandvlees. Zonder goede controle en verzorging van het gebit zal het gebit achteruit gaan en zal de drempel om naar de tandarts te gaan steeds hoger worden. Dit willen we graag voorkomen. Daarom is het goed om toch naar de tandarts te gaan ondanks de angst voor de tandarts. Bij van der Horst tandartsen, proberen we alle patiënten op hun gemaakt te stellen, maar extra aandacht proberen we te geven aan de mensen die angst hebben voor de tandarts. Door aan te geven wat we doen tijdens de behandeling, bent u goed voorbereid op de behandeling. Mocht u juist liever niet willen weten wat er tijdens de behandeling verricht wordt, dan kunt u dat natuurlijk ook aangeven. Zo proberen we op de behoefte van iedereen in te spelen.

Oorzaken van angst voor de tandarts.

De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen veel verschillende factoren hebben. Meestal is deze angst al vroeg in de jeugd ontstaan. Bijvoorbeeld vroeger bij de (school) tandarts. Soms wordt de angst ook overgedragen door de ouders, of krijgt men angst door griezelverhalen op school. Gelukkig gaan de meeste mensen die opzien tegen een tandartsbezoek toch voor controle naar de tandarts. De angst richt zich vaak op de geluiden in de tandartspraktijk (bijvoorbeeld het geluid van de boor). Anderen zijn bang voor pijn en denken voortdurend dat men pijn zal gaan hebben. Binnen onze praktijk wordt er bij behandelingen standaard verdoving toegediend, mocht u dit niet willen dan kunt u dit natuurlijk ook aangeven.

Kinderen met angst voor de tandarts.

In onze tandartspraktijk zien wij regelmatig kinderen die bang zijn voor de tandarts. Voor een gebit dat in ontwikkeling is, is het ontzettend belangrijk om dit goed onder controle te houden. Daarom proberen wij uw kinderen af te helpen van de angst voor de tandarts. Dit doen we met kleine stapjes, om uiteindelijk zonder (of beperkte) angst in onze tandartsstoel te kunnen zitten. De assistente zal uw kind in het begin vooral begeleiden, dit om kennis te maken met onze praktijk en de spullen (afzuiger, lucht, etc.) die daarin thuis horen. Daarna is uw kind goed voorbereid op het bezoek aan de tandarts, die zal proberen of uw kind al de tanden wil laten tellen. Mocht dit nog niet zo zijn, dan kunnen we nog extra wen sessies voor uw kind in plannen bij de assistente. Een ongedwongen, relaxte manier van het omgaan met de angst van uw kind dus.

Van der Horst Tandartsen