Wat zijn aften?

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van een afte, een pijnlijk zweertje in de mond. 20% van de bevolking heeft er weleens last van. Meestal beginnen aften op kinderleeftijd of tijdens de pubertijd. Daarna hebben aften de
neiging om vaker terug te komen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van aften. Maar bij slechts 10% van de gevallen kan een oorzaak gevonden worden die kan worden verholpen. In de andere gevallen kan de oorzaak niet definitief behandeld worden. Gelukkig verdwijnen de aften na 1-2 weken en richten aften geen blijvende gezondheidsschade aan. 

Hoe ziet een afte eruit?afte

Aften zijn pijnlijke blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van ongeveer vijf millimeter. Het ziet eruit als een grijswit of dik geel plekjes met een rode ontstoken rand. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De aften geven een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel. Je kunt een afte van tevoren voelen aankomen, maar dit hoeft niet altijd. Het mondslijmvlies kan ook wat roder zien voordat een afte ontstaat.

Hoe ontstaan aften?

Het is niet geheel duidelijk waar aften door ontstaan. Wel zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van aften. Factoren zijn bijvoorbeeld: verminderde lichamelijke weerstand, slecht mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde etenswaren en stress. Ook kunnen aften ontstaan door het bijten op de tong, op de binnenkant van de wang, en het nuttigen van heet voedsel. Maar ook door irritatie van een beugel, kunstgebit, een scherpe rand aan een tand of kies kunnen aften ontstaan. Vaak wordt gedacht dat aften ontstaan door vitaminetekort, dit is echter een misverstand.

Hoe lang duurt het voordat een afte verdwijnt?

In principe is de regel hoe groter een afte is, hoe langer de genezing van de afte duurt. De genezingstijd is ongeveer 1 à 2 weken.

Hoe kan ik een afte genezen?

Het is belangrijk om van de afte af te blijven. De klachten worden erger indien u het blaasje stuk maakt. Door voorzichtig te poetsen en rustig te eten, wordt voorkomen dat er meer aften ontstaan. Daarnaast geven sommige tandpasta’s verlichting bij aften, echter is dit wetenschappelijk nooit bewezen.

Wanneer moet u ons raadplegen bij aften?

Indien de aften na twee weken niet zijn verdwenen, kunt u ons om advies vragen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de aften ontstaan door scherpe randjes aan uw tanden of kiezen, beugel of kuntstgebit. Daarbij helpen wij u graag.

Zijn er geneesmiddelen tegen aften?

Omdat het niet geheel bekend is wat aften veroorzaakt, is er nog geen geneesmiddel met een gegarandeerde werking. Om de pijn iets te verlichten kan de tandarts u een middel voorschrijven. Soms werken ontsmettende mondspoelingen met chloorhexidine, dit desinfecterende middel vermindert het aantal bacterien in de mond. Dit kan echter wel erg bijten op de afte en daarom pijnlijk zijn.

Zijn aften gevaarlijk voor de gezondheid?

Het enige nadeel van aften is dat het soms erg pijnlijk kan zijn. Echter is het verder niet schadelijk voor de algemene gezondheid. Indien u hoge koorts heeft in combinatie met aften, kan er sprake zijn van een infectieziekte. Het is dan wel belangrijk om een arts te raadplegen.

 

Van der Horst Tandartsen