Waarom een zenuwbehandeling/ wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies bestaat uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het gedeelte boven het tandvlees, de wortel zit onder het tandvlees. In de wortel zit een of meerdere wortelkanaal(en). Daarin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten, levend weefsel dus. Indien dit weefsel ontstoken is of geweest, dan voert de tandarts een zenuwbehandeling, of ook wel wortelkanaalbehandeling genoemd, uit.

Het weefsel raakt ontstoken door tandbederf, een lekkende vulling of bijvoorbeeld een harde klap op de tand. Meestal zijn bacteriën de veroorzakers van de ontsteking. De ontsteking en het weefsel dienen verwijderd te worden om te zorgen dat de ontsteking zich niet uit gaat breiden naar het kaakbot. Indien het kaakbot aangetast wordt, kan dit bot zelfs verdwijnen en er voor zorgen dat tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer, het is een onomkeerbaar proces.

Wat doet de tandarts tijdens een zenuwbehandeling/ wortelkanaalbehandeling?

De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Er worden röntgenfoto’s gemaakt om de behandeling goed onder controle te houden. De tand of kies wordt eerst open geboord en het ontstoken weefsel wordt eruit gehaald. Daarna wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en wordt het schoon gespoeld met een desinfecterende vloeistof. Vervolgens worden de kanalen weer gevuld en wordt de tand weer afgesloten met een vulling/ kroon.

Gebruik van microscoop.

In onze praktijk beschikken wij over een microscoop, waardoor we deze behandeling nog nauwkeuriger kunnen uitvoeren. Een kies of tand die op deze wijze is behandeld kan daarna weer lang mee. Tandarts van der Horst trekt ongeveer 2 uur uit voor een wortelkanaalbehandeling.

Last na een zenuwbehandeling/ wortelkanaalbehandeling.

Na de behandeling kunt u nog een aantal dagen lichte napijn houden, dit dient echter na een kleine week weer weg te trekken. Is dit niet het geval, neem dan contact met ons op: 076-5022242 of info@vanderhorsttandartsen.nl.