Waarom een kroon of brug?

Door tandbederf kan het mogelijk zijn dat er onvoldoende houvast is voor een vulling. Een oplossing om de tand dan toch te behouden is een kroon. Tevens indien een tand verkleurd is of slecht gevormd is, kan een kroon een oplossing zijn.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal of porselein dat over de afgeslepen tand heen komt. De kroon zit aan de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies de oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Daarmee zijn kronen ook bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen die op zichzelf niet meer kunnen functioneren.

Wat is een brug?

Een brug heeft als doel de vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. De tanden. Kiezen aan weerszijden van een open ruimte worden dan afgeslepen. Hierop wordt dan de brug geplaatst.

Hoe wordt een kroon of brug gemaakt?

Een kroon of brug wordt gedurende meerdere behandelingen gemaakt. De eerste behandeling bestaat uit het afslijpen van de tand of kies, zodat er voldoende ruimte is om te kroon/ brug te plaatsen. Vervolgens wordt er een digitale scan gemaakt van het afgeslepen element, de elementen er omheen, de beet en het tandvlees.  Met onze kronenscanner maken we de digitale scan. Ter bescherming van het afgeslepen element wordt er nu een noodvoorziening geplaatst (tijdelijke kroon). Let op, deze is van tijdelijke aard, dus deze is niet berekend op harde of kleverige voedingsmiddelen.

De scan gaat vervolgens naar ons laboratorium en daar wordt van uw scan een gipsmodel gemaakt. Zij maken een passende kroon in de juiste kleur. Vervolgens kan de kroon door de tandarts geplaatst worden in onze praktijk.

Nazorg bij een kroon of brug.

Het schoonhouden van de kroon en het tandvlees is erg belangrijk. Poets dit met een zachte tandenborstel en gebruik ragers en/of flossdraad. Indien gewenst, kunnen wij u advies geven.

Wat zijn de kosten van een kroon of brug?

De kosten voor een kroon hangen af van de soort kroon, het materiaal en de kosten van het laboratorium. Vraag in onze praktijk na wat de kosten zijn en wat de vergoeding vanuit uw zorgverzekering is.